Сходження на Маківку

18.05.2024
 У суботу 18 травня вчителі Класичної гімназії здійснили сходження на гору Маківка, приурочену сто дев‘ятій річниці оборони вершини Січовими Стрільцями від московських загарбників. 
 Пригадаймо ці, такі далекі, і водночас близькі кожному українському серцю події. Сто дев‘ять років тому, з 29 квітня до 4 травня 1915 року, тривали бої за гору Маківку між УСС та російськими військами. Під час першої світової війни, за цю панівну висоту точилися запеклі позиційні бої. Контроль над Маківкою був потрібен московитам для подальшого захоплення села Козьова. Російські війська двічі захоплювали Маківку, і двічі її втрачали. Лише в результаті третього штурму, ворогам вдалося заволодіти височиною, при цьому були залучені всі наявні резерви. Оборона Маківки дала змогу Австро-угорській армії повністю виконати поставлені перед нею завдання. Уже 2 травня розпочався австрійський Горлицький прорив, і 13 травня московитів змусили відійти з Маківки. 
 Нині, як і 100 років тому, українські захисники мужньо боронять рідну землю, складаючи на вівтар свободи найдорожче - власні життя. Героїчні захисники Маківки, найстаршому з яких було 27 років, а наймолодшому 17, вкотре дають нам розуміння того, що неможливо перемогти українську націю, юні серця якої горять полум‘ям свободи і любові до рідної землі. Слава Україні! Героям Слава!


Інші новини